Minivolleybal

Minivolleybal richt zich met het zaalvolleybal op de jeugd en dan met name op de kinderen tot 12 jaar oud. Minivolleybal wordt ook wel circulatievolleybal of circulatie-minivolleybal genoemd door de bond. Het minivolleybal is er voor kinderen die graag langzaam het spel willen leren en zo graag hogerop willen komen te spelen. Aan het einde van 2009 heeft NeVoBo, de Nederlandse volleybalbond, het concept gewijzigd in Cool Moves Volley.

Waarom minivolleybal?

Niet alle onderdelen en aspecten van het volleybal zijn geschikt voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van het speelveld, de hoogte van het net en het gewicht van de volleybal. Om die reden zijn de regels voor de jeugd aangepast door de bond. Het minivolleybal wordt voornamelijk volgens het circulatievolleybal gespeeld. Dat werd mede ontwikkeld door Adrie Noy. Het systeem werd ontwikkeld als opleiding opgebouwd in zes niveaus die afgewerkt kunnen worden door kinderen van zes tot twaalf jaar oud.

Het is de bedoeling dat kinderen zoveel mogelijk bewegen tijdens het minivolleybal. Er wordt gewerkt met basistechnieken zoals vangen en gooien en langzaam maar zeker toegewerkt naar een eindniveau die te vergelijken is met het seniorenvolleybal.

Het minivolleybal is een goede manier om kinderen te laten bewegen, maar ze ook het een en ander te leren. Bovendien kunnen kinderen die wat minder snel een sport onder de knie hebben eenvoudig op eigen tempo meekomen en uiteindelijk ook participeren in een leuke en sociale sport.

Cool Moves Volley

NeVoBo heeft met Cool Moves Volley, de hedendaagse naam van minivolleybal, een leuke alsmede unieke manier gevonden om volleybal aan jeugd te leren. De methode baseert zich op diverse niveaus die deelnemers moeten zien te overbruggen. CMV is een sport dat bestaat uit leuke bewegingen zoals opslag, passing, set-up, smash, blok en duik. De basistechnieken van het volleybal.

Wil je meer weten over Cool Moves Volley? Ga dan naar de website van NeVoBo.