Prestaties Nederland

Prestaties Nederlands volleybal

Nederland stond altijd bekend als een waar volleybal land. Echter hebben we de afgelopen jaren niet veel op hoog niveau gepresteerd. In de jaren 90 konden we er allemaal vrijwel zeker van zijn dat we op een groot toernooi prijzen pakten. Met name de heren wisten veel Nederlanders enthousiast te maken met hun prestaties.

Teams

Volleybal is erg populair onder zowel mannen als vrouwen. Op hoog niveau spelen zowel het herenteam als het damesteam.

Heren

Op internationaal niveau zijn het de heren die ons op internationaal niveau vertegenwoordigen. Het herenteam staat onder auspiciën van de Nederlandse volleybalbond en wordt ook wel ‘Oranje’ genoemd, zoals dat meerdere Nederlandse teams vergaat.

1996

In 1996 werden we Olympisch kampioen. Er werd hard voor gewerkt, maar een eerste internationaal succes was een feit.

1997

In 1997 werden we Europees kampioen. In 1997 bestond het team uit een mix van jonge spelers en ervaren spelers. Het wist vrij gemakkelijk te winnen en zich daarmee ook te kwalificeren voor het WK in 1998.

Nederlandse internationals

Belangrijke spelers zijn Peter Blangé en Guido Görtzen. Blangé speelde van 1984 tot 2000 en maakte daarin 500 verschijningen voor het Nederlandse herenteam.

Dames

Het Nederlandse volleybalteam won in 1995 het Europees kampioenschap en in 2007 wonnen ze de World League.

We kunnen stellen dat Nederland een mooie tijd heeft doorgemaakt in de jaren 90 en sporadisch aan het einde van het millenium. Momenteel maken we een wat mindere periode mee op internationaal gebied, maar als we iets kunnen leren van de geschiedenis. Is het dat deze zich zal herhalen en of dat dit jaar gebeurt of met een paar jaar, dat is nog even de vraag.